Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 24 november 2022

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Gerard Renkema

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De gemeenteraad stelt aan het begin van de vergadering de agenda vast. De onderwerpen op de voorlopige agenda zijn daarom altijd onder voorbehoud.

    Besluit

    • De voorzitter opent de vergadering;
    • De voorzitter meldt dat mevrouw Bezembinder-Feiken en de heer Van Wijnen afwezig zijn; hij feliciteert de heer Van Wijnen met de geboorte van zijn zoon;
    • Vervolgens geeft hij de voorzitter van de werkgeverscommissie, mevrouw Van de Weijer-Feuerstein het woord. Zij staat stil bij het feit dat de griffier, mevrouw Verhoef-Franken, 25 jaar in overheidsdienst is en feliciteert haar daarmee.
    • Mevrouw van Manen (De Lokale Partij) heeft aangegeven nadere inlichtingen te willen vragen aan het college over de beantwoording van haar schriftelijke vragen over Skaeve Huse aan de Palestinaweg-Oost. Dit wordt agendapunt 2a;
    • De raadscommissie heeft geadviseerd de agendapunten 6. ‘Regionale visie Publieke Gezondheid Gelderland Midden 2021-2025’ en 7. ‘Verordening Jeugdhulp Nijkerk 2023’ zonder debat te behandelen;
    • De heer Bokkers (CDA) stelt voor om ook agendapunt 5, ‘Contourennotitie Regionaal Perspectief Landelijk Gebied Foodvalley’ zonder debat te agenderen. De raad stemt hiermee in.
    • De gewijzigde agenda wordt vastgesteld.
    00:04:21 - 00:06:45 - Gerard Renkema
    00:06:46 - 00:06:53 - Harry Bokkers
    00:06:53 - 00:07:27 - Gerard Renkema
    00:09:07 - 00:10:04 - Gerard Renkema
  2. 2

    Raadsleden kunnen tot 24 uur voor de vergadering melden dat zij vragen willen stellen aan het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester.

    Besluit

    Er zijn geen aanmeldingen.

    00:09:19 - 00:10:04 - Gerard Renkema
  3. 2.a

    Mevrouw Van Manen (De Lokale Partij) heeft aangegeven nadere inlichtingen te willen vragen aan het college over de beantwoording van haar schriftelijke vragen over Skaeve Huse aan de Palestinaweg-Oost.

    Besluit

    Mevrouw Van Manen vraagt nadere inlichtingen aan het college over de beantwoording van haar schriftelijke vragen over Skaeve Huse aan de Palestinaweg-Oost. Ze vraagt of er door het college concrete afspraken zijn gemaakt over hoe de gemeente Nijkerk betrokken wordt bij het vervolg en wanneer het college de raad over die afspraken informeert.
    Wethouder Heutink antwoordt dat er is afgesproken dat er een gezamenlijk antwoord aan de gemeenteraden van Nijkerk en Amersfoort zou worden verstuurd (dat is inmiddels gedaan) en dat er telefoonnummers zijn uitgewisseld om elkaar snel weten te vinden. In het algemeen is afgesproken om elkaar goed op de hoogte te houden.

    00:09:26 - 00:10:04 - Gerard Renkema
    00:10:06 - 00:11:14 - Cathy van Manen
    00:11:14 - 00:11:18 - Gerard Renkema
    00:11:19 - 00:13:04 - Wethouder
    00:13:04 - 00:13:05 - Gerard Renkema
    00:13:10 - 00:13:29 - Wethouder
    00:13:29 - 00:14:10 - Gerard Renkema
  4. 3

    De raad wordt voorgesteld de stukken af te doen conform de voorstellen van de agendacommissie.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (raadsleden) (7), ChristenUnie-SGP (raadsleden) (5), De Lokale Partij (raadsleden) (4), PRO21 (raadsleden) (5), VVD (raadsleden) (4)

    Besluit

    De heer Lok (ChristenUnie-SGP) vraagt of het college de raad wil informeren over de beantwoording van ingekomen stuk nummer 3704 (Verkeerssituatie kruising Watergoorweg-Ampèrestraat in verband met schoolverkeer Het Baken). Het college geeft aan dat ze dit zal doen.
    De raad besluit de afdoening van de ingekomen stukken en mededelingen conform voorstel vast te stellen.
    De voorzitter geeft aan dat hij voorafgaand aan de raadsvergadering de petitie ‘Kies voor passende hoogbouw in Nijkerk en Hoevelaken’ namens de gemeenteraad in ontvangst heeft genomen. Deze petitie werd overhandigd door de heer Kroon, namens St. Natuur- en Milieuzorg Noord-West Veluwe en Stichting Stadsgezicht Nijkerk. De petitie wordt op de komende Lijst ingekomen stukken van de raad geplaatst.

    00:13:55 - 00:14:10 - Gerard Renkema
    00:14:11 - 00:14:26 - Hans Lok
    00:14:26 - 00:17:08 - Gerard Renkema
  5. 4.-

    00:15:24 - 00:17:08 - Gerard Renkema
  6. 4

    Stemuitslag

    voor 84%
    tegen 16%
    voor
    CDA (raadsleden) (7), ChristenUnie-SGP (raadsleden) (5), PRO21 (raadsleden) (5), VVD (raadsleden) (4)
    tegen
    De Lokale Partij (raadsleden) (4)

    Bijlagen

    Besluit

    De heer Staal (VVD) dient een amendement ‘Openhouden optie doorgetrokken rondweg’ in.
    Voorgesteld wordt om:

    1. Als beslispunt 1a toe te voegen:
      In te stemmen met de tekstwijzigingen in de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 en de Mobiliteitsvisie Nijkerk, zoals verwoord in de bijlage bij het amendement ‘Openhouden optie doorgetrokken rondweg’.
      Tekst in de bijlage:
      a. Omgevingsvisie pagina 8 de tekst “Beide nieuwe verbindingen….rondweg om Nijkerk” te vervangen door:
      “De keuze om beide nieuwe verbindingen in Nijkerk aan de zuidoost- en noordzijde al dan niet met elkaar te verbinden maken we bij of na het vaststellen van de Omgevingsvisie 2.0 en de gebiedsuitwerking voor Luxool. Bij die keuze betrekken we onder meer:
    • de bijdrage aan de doelen van de Omgevingsvisie en de Mobiliteitsvisie uit het oogpunt van voldoende capaciteit van het wegennet om bestaande knelpunten op te lossen en toekomstige ontwikkelingen mogelijk te maken;
    • de bijdrage aan het weren van doorgaand autoverkeer uit woonwijken en het bevorderen van de verkeersveiligheid en leefbaarheid;
    • de huidige belasting van het gebied Luxool door (sluip)verkeer in combinatie met een toekomstige ontwikkeling van Luxool/het stationsgebied;
    • de in de Omgevingsvisie 2.0 nader uit te werken aspecten van onder meer gezondheid, natuur en milieu.”
      b. Omgevingsvisie pagina 123 de tekst “Beide nieuwe verbindingen…niet voor een rondweg.” te vervangen door de tekst zoals hiervoor onder a. vermeld;
      c. Mobiliteitsvisie pagina 71 de tekst “Ring Nijkerk niet rond maken, wel aanpassen aan de woningbouwontwikkeling” te vervangen door de tekst “De keuze om beide nieuwe verbindingen in Nijkerk aan de zuidoost- en noordzijde al dan niet met elkaar te verbinden maken we bij of na het vaststellen van de Omgevingsvisie 2.0 en de gebiedsuitwerking voor Luxool.”
      d. Bijlage 13 - Knelpunten gemotoriseerd verkeer pagina 2 de tekst “Ring Nijkerk niet rond maken, wel aanpassen aan de woningbouwontwikkeling.” te vervangen door de tekst zoals hiervoor onder c. vermeld;
      e. Bijlage 14 - Samenvatting Mobiliteitsvisie pagina 8 de tekst “Ring Nijkerk niet rond maken, wel aanpassen aan de woningbouwontwikkeling.” te vervangen door de tekst zoals hiervoor onder c. vermeld;
    1. Beslispunt 2 in het raadsvoorstel te wijzigen als volgt:
      “De Omgevingsvisie 1.0 Gemeente Nijkerk 2040 ‘Duurzaam en dynamisch’ en de Mobiliteitsvisie Nijkerk gewijzigd vast te stellen als beleidskader voor de inrichting en het beheer van de fysieke leefomgeving in de gemeente Nijkerk met inachtneming van de voorstellen tot aanpassing van de Omgevingsvisie genoemd onder beslispunten 1 en 1a,
      als papieren versie als ook in elektronische vorm, te vervatten in het GML-bestand NL.OMRO.0267.SV0002-0002, zie bijlagen 2 en 3.”
      Het amendement wordt mede ingediend door de heer Blankesteijn (CDA), de heer Lok (ChristenUnie-SGP) en mevrouw Moes (PRO21).
      Dit is amendement 4.1.

    De heer Staal (VVD) dient een motie ‘Omgevingsvisie/Mobiliteitsvisie 2.0’ in.
    De vraag aan het college is:

    1. Bij de doorontwikkeling van de Omgevingsvisie naar een versie 2.0 de effecten op mobiliteitsvraagstukken integraal mee te nemen, onder meer door de effecten op natuur, milieu en gezondheid van de in versie 1.0 gemaakte keuzes op het terrein van mobiliteit in kaart te brengen en af te wegen.
    2. Die nadere afwegingen in de Omgevingsvisie en op het gebied van mobiliteit gelet op de samenhang en wederzijdse afhankelijkheid integraal aan de raad voor te leggen.
    3. Daarin ook de volgorde van de te nemen maatregelen te betrekken.
    4. De Raad eerst een voorstel te doen met een plan van aanpak om te komen tot een Omgevingsvisie/Mobiliteitsvisie 2.0.
      De motie wordt mede ingediend door de heer Blankesteijn (CDA), de heer Lok (ChristenUnie-SGP) en mevrouw Moes (PRO21).
      Dit is motie 4.1.

    Mevrouw Moes (PRO21) dient een amendement ‘Gebiedsuitwerking Slichtenhorst’ in.
    Voorgesteld wordt om:

    1. Als beslispunt 1b toe te voegen:
      In te stemmen met de tekstwijzigingen in de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040, zoals verwoord in de bijlage bij het amendement ‘Gebiedsuitwerking Slichtenhorst’;
      Tekst in de bijlage:
    2. Op pagina 6 (samenvatting) en 117 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zinnen “in het gebied ten zuidoosten van het Spaanse Leger tot aan de Oude Amersfoortseweg zien wij kansen voor sportvoorzieningen en /of woningbouw. Bij deze ontwikkeling willen wij rekening houden met de wensen van betrokkenen in het gebied. Wij doen dit met behulp van een Gebiedsprogramma waarmee wij de mogelijkheden voor sportvoorzieningen en woningen verkennen. In deze verkenning houdt de gemeente rekening met de mogelijkheid van een zachte overgang naar het buitengebied toe.”
      Te vervangen door:
      Tussen de nieuwe weg en het spoor bij Slichtenhorst (zie kaart 9 van de omgevingsvisie) zien we kansen voor sportvoorzieningen en/ of woningbouw. Omdat we rekening willen houden met de wensen van betrokkenen, onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn. We willen een zachte overgang naar het buitengebied ten zuiden van de nieuwe weg. Wij doen dit met behulp van het opstellen van een Gebiedsuitwerking waarin we, samen met de betrokken partijen in het gebied, naast de gebiedsontwikkeling voor woningbouw en/ of sportvoorzieningen en de locatie van de nieuwe weg ook het behoud en de versterking van de cultuurhistorisch waardevolle parel Lint en het Landgoed Slichtenhorst en de groene ruimte tussen de gebiedsontwikkeling en deze cultuurhistorisch waardevolle parel meenemen.
    3. Op pagina 6 (samenvatting) en 117 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zin: “De ontwikkeling van het gebied voor woningbouw versterkt de kans op een station op de lijn Amersfoort-Zwolle, mits het gaat om een substantieel aantal woningen en indien deze ontwikkeling gecombineerd wordt met de ontwikkeling van het gebied ten zuidoosten van het Spaanse Leger tot aan de Oude Amersfoortseweg.”
      Te vervangen door:
      De ontwikkeling van het gebied voor woningbouw versterkt de kans op een station op de lijn Amersfoort-Zwolle, mits het gaat om een substantieel aantal woningen en indien deze ontwikkeling gecombineerd wordt met de ontwikkeling van het gebied tussen de nieuwe weg en het spoor bij Slichtenhorst.
    4. Op pagina 125 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zin: “voor de langere termijn onderzoeken we de realisatie van een nieuw sportcomplex aan de zuidwestzijde van Nijkerk (omgeving De Flier) of het gebied ten zuidoosten van het Spaanse Leger tot aan de Oude Amersfoortseweg (zie paragraaf 4.3.5) om te kunnen voldoen aan de reële behoefte die er is aan sportterreinen.
      Te vervangen door:
      voor de langere termijn onderzoeken we de realisatie van een nieuw sportcomplex aan de zuidwestzijde van Nijkerk (omgeving De Flier) of het tussen de nieuwe weg en het spoor bij Slichtenhorst (zie paragraaf 4.3.5) om te kunnen voldoen aan de reële behoefte die er is aan sportterreinen.
      In samenhang met het voorgaande tekstvoorstel de zin op pagina 9 (samenvatting) van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040: “als intensivering onvoldoende ruimte biedt, zoeken wij ruimte voor het realiseren van een nieuw sportcomplex aan de zuidwestzijde van Nijkerk (omgeving De Flier) of het gebied ten zuidoosten van het Spaanse Leger tot aan de Oude Amersfoortseweg om te kunnen voldoen aan de reële behoefte die er is aan sportterreinen.”
      Te vervangen door:
      als intensivering onvoldoende ruimte biedt, zoeken wij ruimte voor het realiseren van een nieuw sportcomplex aan de zuidwestzijde van Nijkerk (omgeving De Flier) of van het gebied tussen de nieuwe weg en het spoor bij Slichtenhorst om te kunnen voldoen aan de reële behoefte die er is aan sportterreinen.
    5. Op pagina 9 (samenvatting) van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zin: “Wij werken deze voorstellen verder uit in de gebiedsprogramma’s voor (1) omgeving Oude Amersfoortseweg/Spaanse Leger en (2) station Nijkerk/Luxool.”
      Te vervangen door:
      Wij werken deze voorstellen verder uit in de gebiedsvisies voor (1) Slichtenhorst en (2) station Nijkerk/Luxool.
    6. Op pagina 117 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zin: “Het gebied ten zuiden van Corlaer en Spoorkamp is een zoekgebied dat mee wordt genomen in het Gebiedsprogramma Omgeving Oude Amersfoortse weg.”
      Te vervangen door:
      Het gebied ten zuiden van Corlaer en Spoorkamp is een zoekgebied dat mee wordt genomen in de Gebiedsuitwerking Slichtenhorst.
    7. Op pagina 125 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zin: “voor de buitensport werken wij deze voorstellen onder andere verder uit in de gebiedsprogramma’s voor (1) omgeving Oude Amersfoortseweg/De Flier en (2) station Nijkerk/Luxool.”
      Te vervangen door:
      Voor de buitensport werken wij deze voorstellen onder andere verder uit in de Gebiedsuitwerkingen voor (1) omgeving Slichtenhorst /De Flier en (2) station Nijkerk/Luxool.
    8. In de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de terminologie gebiedsvisie en gebiedsprogramma in relatie tot omgeving Oude Amersfoortseweg/De Flier en (2) station Nijkerk/Luxool integraal te wijzigen in Gebiedsuitwerking omgeving Slichtenhorst/De Flier, Gebiedsuitwerking station Nijkerk/Luxool en Gebiedsuitwerking ten westen van Nijkerkerveen in 2025.
    9. Het zojuist geamendeerde beslispunt 2 te wijzigen in:
      de Omgevingsvisie 1.0 Gemeente Nijkerk 2040 ‘Duurzaam en dynamisch’ en de Mobiliteitsvisie Nijkerk gewijzigd vast te stellen als beleidskader voor de inrichting en het beheer van de fysieke leefomgeving in de gemeente Nijkerk met inachtneming van de voorstellen tot aanpassing van de omgevingsvisie genoemd onder beslispunten 1, 1a en 1b, als papieren versie als ook in elektronische vorm, te vervatten in het GML-bestand NL.IMRO.0267.SV0002-0002, zie bijlagen 2 en 3;
    10. beslispunt 7 te wijzigen in:
      een voorbereidingskrediet van € 92.500 beschikbaar te stellen in 2023 ten laste van de reserve bouwgrondexploitatie om samen met de betrokken partijen in het gebied een Gebiedsuitwerking Slichtenhorst op te stellen, waarin naast de thema’s woningbouw en/ of sportvoorzieningen en de locatie van de nieuwe weg ook het behoud en de versterking van de cultuurhistorisch waardevolle parel Lint en het Landgoed Slichtenhorst en de groene ruimte tussen de gebiedsontwikkeling en deze cultuurhistorisch waardevolle parel worden meegenomen.
      Het amendement wordt mede ingediend door de heer Blankesteijn (CDA), de heer Aman (ChristenUnie-SGP) en de heer Staal (VVD).
      Dit is amendement 4.2.

    Mevrouw Moes (PRO21) dient een amendement ‘Gebiedsuitwerking Luxool’ in.
    Voorgesteld wordt om:

    • beslispunt 6 te wijzigen in:
      een voorbereidingskrediet van € 92.500,- beschikbaar te stellen in 2023 ten laste van de reserve bouwgrondexploitatie om samen met de betrokken partijen (zoals sportverenigingen, bewoners en ondernemers), voorafgegaan door een verkenning van de woningbouwmogelijkheden, een Gebiedsuitwerking station Nijkerk/omgeving Luxool op te stellen voor woningbouw en dat tevens keuzes bevat ten behoeve van een goede verkeersontsluiting en mogelijkheden voor het behouden en versterken van het waardevolle kampenlandschap.
      Het amendement wordt mede ingediend door de heer Blankesteijn (CDA), de heer Aman (ChristenUnie-SGP) en de heer Staal (VVD).
      Dit is amendement 4.3.

    Mevrouw Moes (PRO21) dient een amendement ‘Ja, mits beleid’ in.
    Voorgesteld wordt om:

    1. Als beslispunt 1c toe te voegen:
      In de Omgevingsvisie 1.0 Nijkerk 2040 de zin op pagina 64 in paragraaf 4.1.6 ‘Ja, mits’ beleid (dynamisch afwegingskader): “Wij werken mee aan ontwikkelingen, mits het initiatief bijdraagt aan een gezonde en veilige fysieke leefomgeving en/of een versterking/ verbetering oplevert van de omgevingskwaliteit.” te schrappen.
    2. Het zojuist geamendeerde beslispunt 2 te wijzigen in:
      de Omgevingsvisie 1.0 Gemeente Nijkerk 2040 ‘Duurzaam en dynamisch’ en de Mobiliteitsvisie Nijkerk gewijzigd vast te stellen als beleidskader voor de inrichting en het beheer van de fysieke leefomgeving in de gemeente Nijkerk met inachtneming van de voorstellen tot aanpassing van de omgevingsvisie genoemd onder beslispunten 1, 1a, 1b en 1c, als papieren versie als ook in elektronische vorm, te vervatten in het GML-bestand NL.IMRO.0267.SV0002-0002, zie bijlagen 2 en 3;
      Het amendement wordt mede ingediend door de heer Blankesteijn (CDA), de heer Aman (ChristenUnie-SGP) en de heer Staal (VVD).
      Dit is amendement 4.4.

    De heer Van Valkenhoef (De Lokale Partij) dient een amendement ‘Hoogbouw’ in.
    Voorgesteld wordt om:

    1. Beslispunt 1 te wijzigen in: in te stemmen met de beoordeling en beantwoording van de inspraakreacties en de voorgestelde (ambtshalve) aanpassingen in de omgevingsvisie en mobiliteitsvisie, zoals opgenomen in de ‘Nota beoordeling inspraakreacties Ontwerp Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040, ontwerp Milieueffectrapport en ontwerp Mobiliteitsvisie’ met addendum 30 september 2022, bijlage 1, en met inachtneming van het volgende:
    • Op pagina 31 van de Nota beantwoording inspraakreacties Ontwerp Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040, ontwerp Milieueffectrapport en ontwerp Mobiliteitsvisie’ de zinnen ‘De locatie bij station Hoevelaken wordt met hoogbouw herkenbaar en werkt als oriëntatiepunt langs de A1 corridor. Het gebied in Hoevelaken waar de voorgestelde hoogbouw tot maximaal 50 meter gerealiseerd mag worden strekt zich uit tot aan de Koninginneweg en ook gedeeltelijk over de Stoutenburgerlaan. De stationslocatie Hoevelaken leent zich voor dit type hoogbouw, maar wel met in acht neming van de bestaande woonomgeving. De beoogde locatie is op Kaart 9: Visiekaart Gemeente Nijkerk 2040 en Kaart 15: Verdichtings-/transitielocaties met een specifieke aanduiding ‘Hoogbouw tot maximaal 50 meter toegestaan’ aangegeven.’
      te vervangen door
    • De stationslocatie Hoevelaken leent zich uitstekend voor een meer stedelijk woonmilieu. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is hoogbouw bij het station aanvaardbaar tot een maximale hoogte van 28,5 meter. In Hoevelaken functioneert het station als “voorpoort” voor de Randstad met de keuzemogelijkheden voor de verdere doorreis naar het noorden (Amsterdam) en het westen (Utrecht). Het is een goede plek voor studenten en forenzen om er te wonen en elders te studeren of te werken. Hoogbouw voegt juist iets toe naast de gebruikelijke mix in grondgebonden woningen. De verschillende appartementstypen in diverse groottes bedient de inwoner die graag gelijkvloers en dicht bij het openbaar vervoer wil wonen.
    1. Als beslispunt 1d toe te voegen:
      In te stemmen met de tekstwijzigingen in de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 wat betreft hoogbouw, zoals verwoord in de bijlage bij amendement ‘Hoogbouw’;
      Tekst in de bijlage:
    2. In tabel 4 ‘Mogelijkheden hoogbouw Gemeente Nijkerk’ op pagina 105 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040:
    • het genoemde aantal verdiepingen voor de omgeving station Nijkerk en Stadshaven van 14 te wijzigen in 12 en de genoemde bijbehorende genoemde hoogte in meters van 50 te wijzigen in 43
    • het genoemde aantal verdiepingen voor de omgeving Hoevelaken (A1-zone) van 14 te wijzigen in 8 en de genoemde bijbehorende genoemde hoogte in meters van 50 te wijzigen in 28,5
    1. Op Kaart 9: Visiekaart Gemeente Nijkerk 2040 (pagina 68 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040) en Kaart 15 (pagina 102 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040) : Verdichtings-/transitielocaties de specifieke aanduiding ‘Hoogbouw tot maximaal 50 meter toegestaan’ te verwijderen.
    2. Het zojuist geamendeerde beslispunt 2 te wijzigen in:
      de Omgevingsvisie 1.0 Gemeente Nijkerk 2040 ‘Duurzaam en dynamisch’ en de Mobiliteitsvisie Nijkerk gewijzigd vast te stellen als beleidskader voor de inrichting en het beheer van de fysieke leefomgeving in de gemeente Nijkerk met inachtneming van de voorstellen tot aanpassing van de omgevingsvisie genoemd onder beslispunten 1, 1a, 1b, 1c en 1d, als papieren versie als ook in elektronische vorm, te vervatten in het GML-bestand NL.IMRO.0267.SV0002-0002, zie bijlagen 2 en 3;
      Dit is amendement 4.5.

    De heer Aman (ChristenUnie-SGP) dient een motie ‘Verduidelijking maximale hoogtes hoogbouwlocaties’ in. Hij vraagt de raad om uit te spreken dat:

    1. De in de omgevingsvisie genoemde hoogtes van hoogbouwlocaties maximale hoogtes zijn, waarbij, middels een nadere kaderstelling door de raad, de definitieve hoogte nog vastgesteld dient te worden.
    2. Bij het bepalen van de definitieve hoogtes in ieder geval de volgende aspecten van zwaarwegend belang zullen zijn:
      • De concrete uitwerkingen van de plannen, te weten in ieder geval de concrete
      (stedenbouwkundige) ontwerpen en de voorgestelde wijze van inpassing van de
      gebouwen die, conform de definitie van de omgevingsvisie, in de categorie
      ‘hoogbouw’ vallen.
      • De uitkomsten van participatie van inwoners en andere belanghebbenden;
      • De realisatie van de doelstellingen uit de gemeentelijk woon- en omgevingsvisie.
      De motie wordt mede ingediend door de heer Blankesteijn (CDA) en de heer Staal (VVD).
      Dit is motie 4.2.

    De heer Blankesteijn (CDA) dient een amendement ‘Kleine windmolens in de gemeente Nijkerk’ in.
    Voorgesteld wordt om:

    1. Beslispunt 1 te wijzigen in: in te stemmen met de beoordeling en beantwoording van de inspraakreacties en de voorgestelde (ambtshalve) aanpassingen in de omgevingsvisie en mobiliteitsvisie, zoals opgenomen in de ‘Nota beoordeling inspraakreacties Ontwerp Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040, ontwerp Milieueffectrapport en ontwerp Mobiliteitsvisie’ met addendum 30 september 2022, bijlage 1, en met inachtneming van het volgende:
    • Op pagina 15 onder Inspraakreactie 2, punt 3 de beantwoording in de Nota beoordeling inspraakreacties Ontwerp Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040, ontwerp Milieueffectrapport en ontwerp Mobiliteitsvisie’ met addendum 30 september 2022,omgevingsvisie Nijkerk 2040 de zinnen:
      ‘’Naast de plannen tot de ontwikkeling van zonnevelden en de bouw van enkele windturbines onderzoekt de gemeente ook de mogelijkheden om kleine windmolens op het erf van een boerderij in enkele delen van ons landelijk gebied toe te staan met een beperktere ashoogte. Het betreft kleine boerderijmolens met een lage ashoogte. Deze boerderijmolens hebben in onze visie een minimale rol in de energietransitie. Er wordt daarbij met een ladder gewerkt.
      Voorkeur gaat in eerste plaats uit naar het besparen van energie, vervolgens naar het plaatsen van zonnepanelen op daken, daarna zonnepanelen op land, vervolgens grote windturbines en, tot slot, kleine boerderijmolens. Overigens sluiten wij kleine boerderijmolens uit in enkele waardevolle landschappen.’’
      Te vervangen door:
    • Naast de plannen tot de ontwikkeling van zonnevelden en de bouw van enkele windturbines onderzoekt de gemeente ook de mogelijkheden om kleine windmolens op het erf van een boerderij in ons landelijk gebied toe te staan met een beperktere ashoogte. Het betreft kleine boerderijmolens met een lage ashoogte. Nadere keuzes over de mogelijkheden voor de plaatsing van kleine windmolens in de Gemeente Nijkerk worden gemaakt bij het vaststellen van het beleidskader wind.
      Het amendement wordt mede ingediend door de heer Aman (ChristenUnie-SGP), de heer Van Valkenhoef (De Lokale Partij) en de heer Staal (VVD).
      Dit is amendement 4.6.

    De raad neemt de amendementen 4.1 ‘Openhouden optie doorgetrokken rondweg’ (unaniem), 4.2 ‘Gebiedsuitwerking Slichtenhorst’ (voor: PRO21, CDA, ChristenUnie-SGP, VVD, tegen: De Lokale Partij), 4.3 ‘Gebiedsuitwerking Luxool’ (unaniem), 4.4 ‘Ja, mits beleid’ (unaniem), 4.6 ‘Kleine windmolens in de gemeente Nijkerk’ (unaniem) aan. Amendement 4.5 ‘Hoogbouw’ wordt verworpen (voor: De Lokale Partij; tegen: CDA, ChristenUnie-SGP, PRO21, VVD).
    Voorafgaand aan de stemming over het geamendeerde voorstel legt de heer Van Valkenhoef (De Lokale Partij) een stemverklaring af. Hij geeft aan dat de fractie van De Lokale Partij wil denken in mogelijkheden en ze zien ook veel moois in de visies en een aantal van de amendementen. De hoogbouw is voor hen echter een cruciaal punt, daarom kunnen ze deze keer niet instemmen.


    De raad besluit vervolgens conform het geamendeerde voorstel (voor: CDA, ChristenUnie-SGP, PRO21, VVD; tegen: De Lokale Partij):

    1. in te stemmen met de beoordeling en beantwoording van de inspraakreacties en de voorgestelde (ambtshalve) aanpassingen in de omgevingsvisie en mobiliteitsvisie, zoals opgenomen in de ‘Nota beoordeling inspraakreacties Ontwerp Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040, ontwerp Milieueffectrapport en ontwerp Mobiliteitsvisie’ met addendum 30 september 2022, bijlage 1, en met inachtneming van het volgende:
    • Op pagina 15 onder Inspraakreactie 2, punt 3 de beantwoording in de Nota beoordeling inspraakreacties Ontwerp Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040, ontwerp Milieueffectrapport en ontwerp Mobiliteitsvisie’ met addendum 30 september 2022,omgevingsvisie Nijkerk 2040 de zinnen: ‘’Naast de plannen tot de ontwikkeling van zonnevelden en de bouw van enkele windturbines onderzoekt de gemeente ook de mogelijkheden om kleine windmolens op het erf van een boerderij in enkele delen van ons landelijk gebied toe te staan met een beperktere ashoogte. Het betreft kleine boerderijmolens met een lage ashoogte. Deze boerderijmolens hebben in onze visie een minimale rol in de energietransitie. Er wordt daarbij met een ladder gewerkt. Voorkeur gaat in eerste plaats uit naar het besparen van energie, vervolgens naar het plaatsen van zonnepanelen op daken, daarna zonnepanelen op land, vervolgens grote windturbines en, tot slot, kleine boerderijmolens. Overigens sluiten wij kleine boerderijmolens uit in enkele waardevolle landschappen.’’
      te vervangen door:
      “Naast de plannen tot de ontwikkeling van zonnevelden en de bouw van enkele windturbines onderzoekt de gemeente ook de mogelijkheden om kleine windmolens op het erf van een boerderij in ons landelijk gebied toe te staan met een beperktere ashoogte. Het betreft kleine boerderijmolens met een lage ashoogte. Nadere keuzes over de mogelijkheden voor de plaatsing van kleine windmolens in de Gemeente Nijkerk worden gemaakt bij het vaststellen van het beleidskader wind.”

    1a. in te stemmen met de tekstwijzigingen in de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 en de Mobiliteitsvisie Nijkerk, zoals verwoord in de bijlage bij het amendement ‘Openhouden optie doorgetrokken rondweg’:
    a. Omgevingsvisie pagina 8 de tekst “Beide nieuwe verbindingen….rondweg om Nijkerk”
    te vervangen door:
    “De keuze om beide nieuwe verbindingen in Nijkerk aan de zuidoost- en noordzijde al dan niet met elkaar te verbinden maken we bij of na het vaststellen van de Omgevingsvisie 2.0 en de gebiedsuitwerking voor Luxool. Bij die keuze betrekken we onder meer:

    • de bijdrage aan de doelen van de Omgevingsvisie en de Mobiliteitsvisie uit het oogpunt van voldoende capaciteit van het wegennet om bestaande knelpunten op te lossen en toekomstige ontwikkelingen mogelijk te maken;
    • de bijdrage aan het weren van doorgaand autoverkeer uit woonwijken en het bevorderen van de verkeersveiligheid en leefbaarheid;
    • de huidige belasting van het gebied Luxool door (sluip)verkeer in combinatie met een toekomstige ontwikkeling van Luxool/het stationsgebied;
    • de in de Omgevingsvisie 2.0 nader uit te werken aspecten van onder meer gezondheid, natuur en milieu.”
      b. Omgevingsvisie pagina 123 de tekst “Beide nieuwe verbindingen…niet voor een rondweg.” te vervangen door de tekst zoals hiervoor onder a. vermeld;
      c. Mobiliteitsvisie pagina 71 de tekst “Ring Nijkerk niet rond maken, wel aanpassen aan de woningbouwontwikkeling” te vervangen door de tekst “De keuze om beide nieuwe verbindingen in Nijkerk aan de zuidoost- en noordzijde al dan niet met elkaar te verbinden maken we bij of na het vaststellen van de Omgevingsvisie 2.0 en de gebiedsuitwerking voor Luxool.”
      d. Bijlage 13 - Knelpunten gemotoriseerd verkeer pagina 2 de tekst “Ring Nijkerk niet rond maken, wel aanpassen aan de woningbouwontwikkeling.” te vervangen door de tekst zoals hiervoor onder c. vermeld;
      e. Bijlage 14 - Samenvatting Mobiliteitsvisie pagina 8 de tekst “Ring Nijkerk niet rond maken, wel aanpassen aan de woningbouwontwikkeling.” te vervangen door de tekst zoals hiervoor onder c. vermeld;

    1b. In te stemmen met de tekstwijzigingen in de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 zoals verwoord in de bijlage bij het amendement ‘Gebiedsuitwerking Slichtenhorst’:

    1. Op pagina 6 (samenvatting) en 117 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zinnen “in het gebied ten zuidoosten van het Spaanse Leger tot aan de Oude Amersfoortseweg zien wij kansen voor sportvoorzieningen en /of woningbouw. Bij deze ontwikkeling willen wij rekening houden met de wensen van betrokkenen in het gebied. Wij doen dit met behulp van een Gebiedsprogramma waarmee wij de mogelijkheden voor sportvoorzieningen en woningen verkennen. In deze verkenning houdt de gemeente rekening met de mogelijkheid van een zachte overgang naar het buitengebied toe.”
      Te vervangen door:
      “Tussen de nieuwe weg en het spoor bij Slichtenhorst (zie kaart 9 van de omgevingsvisie) zien we kansen voor sportvoorzieningen en/ of woningbouw. Omdat we rekening willen houden met de wensen van betrokkenen, onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn. We willen een zachte overgang naar het buitengebied ten zuiden van de nieuwe weg. Wij doen dit met behulp van het opstellen van een Gebiedsuitwerking waarin we, samen met de betrokken partijen in het gebied, naast de gebiedsontwikkeling voor woningbouw en/ of sportvoorzieningen en de locatie van de nieuwe weg ook het behoud en de versterking van de cultuurhistorisch waardevolle parel Lint en het Landgoed Slichtenhorst en de groene ruimte tussen de gebiedsontwikkeling en deze cultuurhistorisch waardevolle parel meenemen.”
    2. Op pagina 6 (samenvatting) en 117 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zin: “De ontwikkeling van het gebied voor woningbouw versterkt de kans op een station op de lijn Amersfoort-Zwolle, mits het gaat om een substantieel aantal woningen en indien deze ontwikkeling gecombineerd wordt met de ontwikkeling van het gebied ten zuidoosten van het Spaanse Leger tot aan de Oude Amersfoortseweg.”
      Te vervangen door:
      “De ontwikkeling van het gebied voor woningbouw versterkt de kans op een station op de lijn Amersfoort-Zwolle, mits het gaat om een substantieel aantal woningen en indien deze ontwikkeling gecombineerd wordt met de ontwikkeling van het gebied tussen de nieuwe weg en het spoor bij Slichtenhorst.”
    3. Op pagina 125 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zin: “voor de langere termijn onderzoeken we de realisatie van een nieuw sportcomplex aan de zuidwestzijde van Nijkerk (omgeving De Flier) of het gebied ten zuidoosten van het Spaanse Leger tot aan de Oude Amersfoortseweg (zie paragraaf 4.3.5) om te kunnen voldoen aan de reële behoefte die er is aan sportterreinen.”
      Te vervangen door:
      “voor de langere termijn onderzoeken we de realisatie van een nieuw sportcomplex aan de zuidwestzijde van Nijkerk (omgeving De Flier) of het tussen de nieuwe weg en het spoor bij Slichtenhorst (zie paragraaf 4.3.5) om te kunnen voldoen aan de reële behoefte die er is aan sportterreinen.”
      In samenhang met het voorgaande tekstvoorstel de zin op pagina 9 (samenvatting) van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040: “als intensivering onvoldoende ruimte biedt, zoeken wij ruimte voor het realiseren van een nieuw sportcomplex aan de zuidwestzijde van Nijkerk (omgeving De Flier) of het gebied ten zuidoosten van het Spaanse Leger tot aan de Oude Amersfoortseweg om te kunnen voldoen aan de reële behoefte die er is aan sportterreinen.”
      Te vervangen door:
      “als intensivering onvoldoende ruimte biedt, zoeken wij ruimte voor het realiseren van een nieuw sportcomplex aan de zuidwestzijde van Nijkerk (omgeving De Flier) of van het gebied tussen de nieuwe weg en het spoor bij Slichtenhorst om te kunnen voldoen aan de reële behoefte die er is aan sportterreinen.”
    4. Op pagina 9 (samenvatting) van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zin: “Wij werken deze voorstellen verder uit in de gebiedsprogramma’s voor (1) omgeving Oude Amersfoortseweg/Spaanse Leger en (2) station Nijkerk/Luxool.”
      Te vervangen door:
      “Wij werken deze voorstellen verder uit in de gebiedsvisies voor (1) Slichtenhorst en (2) station Nijkerk/Luxool.”
    5. Op pagina 117 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zin: “Het gebied ten zuiden van Corlaer en Spoorkamp is een zoekgebied dat mee wordt genomen in het Gebiedsprogramma Omgeving Oude Amersfoortse weg.”
      Te vervangen door:
      “Het gebied ten zuiden van Corlaer en Spoorkamp is een zoekgebied dat mee wordt genomen in de Gebiedsuitwerking Slichtenhorst.”
    6. Op pagina 125 van de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de zin: “voor de buitensport werken wij deze voorstellen onder andere verder uit in de gebiedsprogramma’s voor (1) omgeving Oude Amersfoortseweg/De Flier en (2) station Nijkerk/Luxool.”
      Te vervangen door:
      “Voor de buitensport werken wij deze voorstellen onder andere verder uit in de Gebiedsuitwerkingen voor (1) omgeving Slichtenhorst /De Flier en (2) station Nijkerk/Luxool.”
    7. In de Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk 2040 de terminologie gebiedsvisie en gebiedsprogramma in relatie tot omgeving Oude Amersfoortseweg/De Flier en (2) station Nijkerk/Luxool integraal te wijzigen in Gebiedsuitwerking omgeving Slichtenhorst/De Flier, Gebiedsuitwerking station Nijkerk/Luxool en Gebiedsuitwerking ten westen van Nijkerkerveen in 2025.

    1c. in de Omgevingsvisie 1.0 Nijkerk 2040 de zin op pagina 64 in paragraaf 4.1.6 ‘Ja, mits’ beleid (dynamisch afwegingskader): “Wij werken mee aan ontwikkelingen, mits het initiatief bijdraagt aan een gezonde en veilige fysieke leefomgeving en/of een versterking/ verbetering oplevert van de omgevingskwaliteit.” te schrappen;
    2. de Omgevingsvisie 1.0 Gemeente Nijkerk 2040 ‘Duurzaam en dynamisch’ en de Mobiliteitsvisie Nijkerk gewijzigd vast te stellen als beleidskader voor de inrichting en het beheer van de fysieke leefomgeving in de gemeente Nijkerk met inachtneming van de voorstellen tot aanpassing van de omgevingsvisie genoemd onder beslispunten 1, 1a, 1b en 1c, als papieren versie als ook in elektronische vorm, te vervatten in het GML-bestand NL.IMRO.0267.SV0002-0002, zie bijlagen 2 en 3;
    3. kennis te nemen van het MER Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk, inclusief de ‘Aanvulling MER’, zie bijlagen 4 en 6;
    4. in te stemmen met het intrekken van de beleidsnota’s Structuurvisie Nijkerk/Hoevelaken 2030 en het Gemeentelijk Verkeers- en vervoersplan 2011.
    5. een bedrag van € 175.000,- in 2023 beschikbaar te stellen voor het uitwerken van de programma’s uit de Omgevings- en mobiliteitsvisie en dit bedrag te onttrekken aan de Algemene Reserve;
    6. een voorbereidingskrediet van € 92.500,- beschikbaar te stellen in 2023 ten laste van de reserve bouwgrondexploitatie om samen met de betrokken partijen (zoals sportverenigingen, bewoners en ondernemers), voorafgegaan door een verkenning van de woningbouwmogelijkheden, een Gebiedsuitwerking station Nijkerk/omgeving Luxool op te stellen voor woningbouw en dat tevens keuzes bevat ten behoeve van een goede verkeersontsluiting en mogelijkheden voor het behouden en versterken van het waardevolle kampenlandschap;
    7. een voorbereidingskrediet van € 92.500 beschikbaar te stellen in 2023 ten laste van de reserve bouwgrondexploitatie om samen met de betrokken partijen in het gebied een Gebiedsuitwerking Slichtenhorst op te stellen, waarin naast de thema’s woningbouw en/ of sportvoorzieningen en de locatie van de nieuwe weg ook het behoud en de versterking van de cultuurhistorisch waardevolle parel Lint en het Landgoed Slichtenhorst en de groene ruimte tussen de gebiedsontwikkeling en deze cultuurhistorisch waardevolle parel worden meegenomen.
    8. een voorbereidingskrediet van € 75.000 beschikbaar te stellen voor gebiedsontwikkeling ten westen van Nijkerkerveen in 2025 ten laste van de reserve bouwgrondexploitatie.
    De raad neemt moties 4.1 ‘Omgevingsvisie/Mobiliteitsvisie 2.0’ unaniem aan.
    De raad neemt motie 4.2 ‘Verduidelijking maximale hoogtes hoogbouwlocaties’ aan (voor: ChristenUnie-SGP, CDA, VVD, PRO21; tegen De Lokale Partij).

    Amendementen

    Onderwerp
    Gebiedsuitwerking Luxool
    Gebiedsuitwerking Slichtenhorst
    Hoogbouw
    Kleine windmolens in de gemeente Nijkerk
    Omgevingsvisie - Ja, mits beleid
    Openhouden optie doorgetrokken rondweg

    Moties

    Onderwerp
    Omgevingsvisie/Mobiliteitsvisie 2.0
    Verduidelijking maximale hoogtes hoogbouwlocaties
    00:15:31 - 00:17:08 - Gerard Renkema
    00:17:10 - 00:20:27 - Niels Staal
    00:20:27 - 00:20:38 - Gerard Renkema
    00:20:39 - 00:30:11 - Niels Staal
    00:30:11 - 00:30:16 - Gerard Renkema
    00:30:16 - 00:45:01 - Irene Moes
    00:45:02 - 00:45:07 - Gerard Renkema
    00:45:07 - 00:52:38 - Tom van Valkenhoef
    00:52:38 - 00:52:41 - Gerard Renkema
    00:52:43 - 00:53:21 - Irene Moes
    00:53:23 - 00:54:12 - Tom van Valkenhoef
    00:54:14 - 00:54:16 - Gerard Renkema
    00:54:17 - 00:55:06 - Niels Staal
    00:55:08 - 00:55:49 - Tom van Valkenhoef
    00:55:50 - 00:55:51 - Gerard Renkema
    00:55:52 - 00:56:07 - Niels Staal
    00:56:08 - 00:56:14 - Gerard Renkema
    00:56:15 - 00:56:20 - Tom van Valkenhoef
    00:56:20 - 00:56:25 - Gerard Renkema
    00:56:26 - 00:56:55 - Tom van Valkenhoef
    00:56:58 - 00:57:00 - Gerard Renkema
    00:57:02 - 01:09:01 - Matthias Blankesteijn
    01:09:01 - 01:09:29 - Irene Moes
    01:09:29 - 01:10:07 - Matthias Blankesteijn
    01:10:15 - 01:10:26 - Irene Moes
    01:10:27 - 01:10:48 - Matthias Blankesteijn
    01:11:00 - 01:11:06 - Gerard Renkema
    01:11:06 - 01:18:38 - Menno Aman
    01:18:38 - 01:18:44 - Gerard Renkema
    01:18:48 - 01:19:37 - Menno Aman
    01:19:38 - 01:19:40 - Gerard Renkema
    01:19:42 - 01:23:54 - Hans Lok
    01:23:54 - 01:24:17 - Gerard Renkema
    01:24:19 - 01:31:55 - Wethouder
    01:31:55 - 01:31:59 - Gerard Renkema
    01:31:59 - 01:36:09 - Wethouder
    01:36:10 - 01:36:38 - Gerard Renkema
    01:36:39 - 01:36:43 - Tom van Valkenhoef
    01:36:44 - 01:36:53 - Gerard Renkema
    01:58:32 - 01:58:50 - Gerard Renkema
    01:58:50 - 01:58:56 - Tom van Valkenhoef
    01:58:57 - 01:59:09 - Gerard Renkema
    01:59:09 - 02:02:39 - Niels Staal
    02:02:39 - 02:02:43 - Gerard Renkema
    02:02:44 - 02:06:43 - Irene Moes
    02:06:43 - 02:06:48 - Gerard Renkema
    02:06:48 - 02:07:31 - Tom van Valkenhoef
    02:07:31 - 02:07:32 - Tom van Valkenhoef
    02:07:34 - 02:08:30 - Irene Moes
    02:08:30 - 02:08:33 - Gerard Renkema
    02:08:34 - 02:12:06 - Tom van Valkenhoef
    02:12:08 - 02:12:09 - Gerard Renkema
    02:12:10 - 02:12:43 - Irene Moes
    02:12:46 - 02:12:55 - Tom van Valkenhoef
    02:12:56 - 02:13:01 - Gerard Renkema
    02:13:02 - 02:14:41 - Matthias Blankesteijn
    02:14:41 - 02:14:45 - Gerard Renkema
    02:14:45 - 02:16:20 - Menno Aman
    02:16:21 - 02:19:45 - Gerard Renkema
    02:19:46 - 02:20:14 - Tom van Valkenhoef
    02:20:15 - 02:23:44 - Gerard Renkema
  7. 5

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (raadsleden) (7), ChristenUnie-SGP (raadsleden) (5), De Lokale Partij (raadsleden) (4), PRO21 (raadsleden) (5), VVD (raadsleden) (4)

    Besluit

    De raad besluit unaniem en conform voorstel:

    1. kennis te nemen van de Contourennotitie voor het Regionaal Perspectief Landelijk Gebied (RPLG);
    2. geen wensen en bedenkingen in te brengen op de Contourennotitie van het RPLG.
    02:22:04 - 02:23:44 - Gerard Renkema
  8. 6

    De raadscommissie van 17 november 2022 heeft geadviseerd dit onderwerp zonder debat te behandelen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (raadsleden) (7), ChristenUnie-SGP (raadsleden) (5), De Lokale Partij (raadsleden) (4), PRO21 (raadsleden) (5), VVD (raadsleden) (4)

    Besluit

    De raad besluit unaniem en conform voorstel de Regionale visie Publieke Gezondheid Gelderland-Midden 2021-2025 vast te stellen als lokale richtlijn voor gezondheid.

    02:22:06 - 02:23:44 - Gerard Renkema
  9. 7

    De raadscommissie van 17 november 2022 heeft geadviseerd dit onderwerp zonder debat te behandelen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (raadsleden) (7), ChristenUnie-SGP (raadsleden) (5), De Lokale Partij (raadsleden) (4), PRO21 (raadsleden) (5), VVD (raadsleden) (4)

    Besluit

    De raad besluit unaniem en conform voorstel de verordening Jeugdhulp Nijkerk 2023 vast te stellen.

    02:22:09 - 02:23:44 - Gerard Renkema
  10. 8.-
    ZONDER DEBAT
  11. 8

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (raadsleden) (7), ChristenUnie-SGP (raadsleden) (5), De Lokale Partij (raadsleden) (4), PRO21 (raadsleden) (5), VVD (raadsleden) (4)

    Besluit

    De raad besluit unaniem en conform voorstel de Algemene Plaatselijke Verordening Nijkerk 2021 te wijzigen.

    02:22:13 - 02:23:44 - Gerard Renkema
  12. 9

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (raadsleden) (7), ChristenUnie-SGP (raadsleden) (5), De Lokale Partij (raadsleden) (4), PRO21 (raadsleden) (5), VVD (raadsleden) (4)

    Besluit

    De raad besluit unaniem en conform voorstel:
    a. de Verordening nadeelcompensatie gemeente Nijkerk 2023 vast te stellen, waarbij de verordening in werking treedt vanaf de datum dat de Omgevingswet in werking treedt;
    b. De huidige ‘Procedureverordening advisering planschade’ in te trekken op de datum bedoeld onder a.

    02:22:19 - 02:23:44 - Gerard Renkema
  13. 10

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (raadsleden) (7), ChristenUnie-SGP (raadsleden) (5), De Lokale Partij (raadsleden) (4), PRO21 (raadsleden) (5), VVD (raadsleden) (4)

    Besluit

    De raad besluit unaniem en conform voorstel om vast te stellen:

    1. De Legesverordening 2023, conform ontwerpbesluit 2022-073-A;
    2. De Verordening afvalstoffenheffing 2023, conform ontwerpbesluit 2022-073-B;
    3. De Verordening forensenbelasting 2023, conform ontwerpbesluit 2022-073-C;
    4. De Verordening haven-, kade- en liggelden 2023, conform ontwerpbesluit 2022-073-D;
    5. De Verordening hondenbelasting 2023, conform ontwerpbesluit 2022-073-E;
    6. De Verordening lijkbezorgingsrechten 2023, conform ontwerpbesluit 2022-073-F;
    7. De Verordening parkeerbelastingen 2023, conform ontwerpbesluit 2022-073-G;
    8. De Verordening rioolheffing 2023, conform ontwerpbesluit 2022-073-H;
    9. De Verordening toeristenbelasting 2023, conform ontwerpbesluit 2022-073-I;
    10. De wijzigingsverordening BIZ Centrum Hoevelaken 2022-2026, conform ontwerpbesluit 2022-073-J.
    02:22:25 - 02:23:44 - Gerard Renkema
  14. 11

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (raadsleden) (7), ChristenUnie-SGP (raadsleden) (5), De Lokale Partij (raadsleden) (4), PRO21 (raadsleden) (5), VVD (raadsleden) (4)

    Besluit

    De raad besluit unaniem en conform voorstel de Verordening uitvoering en handhaving omgevingsrecht gemeente Nijkerk vast te stellen.

    02:22:28 - 02:23:44 - Gerard Renkema
  15. 12

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (raadsleden) (7), ChristenUnie-SGP (raadsleden) (5), De Lokale Partij (raadsleden) (4), PRO21 (raadsleden) (5), VVD (raadsleden) (4)

    Besluit

    De raad besluit unaniem en conform voorstel:
    I. Toestemming te verlenen aan het college van burgemeesters en wethouders tot wijziging van de Gemeenschappelijke regeling GBLT, conform de concept-Gemeenschappelijke regeling, die is bijgevoegd in Bijlage A.
    II. Dit besluit middels toezending overeenkomstig artikel 10:31, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht bekend te maken aan het college van burgemeester en wethouders.

    02:22:34 - 02:23:44 - Gerard Renkema
  16. 13

    Besluit

    De besluitenlijst wordt voor kennisgeving aangenomen.

    02:22:51 - 02:23:44 - Gerard Renkema
  17. 14

    Besluit

    De raadsvergadering wordt om 21.50 uur gesloten.

    02:23:02 - 02:23:44 - Gerard Renkema